Министърът на културата Боил Банов отговори на критиките на Мая

...
 Министърът на културата Боил Банов отговори на критиките на Мая
Коментари Харесай

Боил Банов поздрави хората на духа и перото

 Министърът на културата Боил Банов отговори на рецензиите на Мая Манолова, че ограниченията в региона на културата по време на рецесията не стигат действително до хората. Задочно Банов отвърна, че е срамно да приказваш лъжи и да търсиш политически дивиденти: " 2 ограничения ги прави на една, не й прави чест. Ако желае да спре да губи избори, не може да приказва откровени нелепости ", разяснява министърът в " Неделята на NOVA ".
Той уточни, че няма срещу рецензиите, само че не по този начин стои въпроса с " откровените лъжи ".
" Да правиш политически дивиденти е срамна работа ", отсече Банов и акцентира, че дотацията за българските кинодейци ще бъде увеличена сензитивно.
По-рано през днешния ден министър Боил Банов поздрави създателите и дейците на българската просвета и учителите и учениците в учебните заведения по изкуствата и по културата по случай светлия празник 24 май.
Ето поздравлението на министъра за Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност:
" Уважаеми госпожи и господа,
За мен е чест да Ви поздравявам във връзка един от най-обичаните и най-вдъхновяващи празници – Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност!
Днес, където и да се намираме по света, усещаме духа на обединяването посредством словото. Виждаме светлината на това слово, огряла пътя ни на горди от постигнатото европейци.
През вековете на предишното народът ни се е срещнал с не едно тестване. Но вярата и словото постоянно са го опазвали в неговата непокътнатост. Вярата, че дружно сме по-силни, по-знаещи и по-можещи. И словото, което Светите братя Кирил и Методий сътвориха за нас и дружно с учениците си споделиха и с останалите славянски нации.
Всички ние продължаваме да сме възпитаници в огромното учебно заведение на Живота. Заредени с духа и с полезностите на работещите в читалищата и библиотеките, в музеите и в галериите, в театралните институти, в просветителните институции, в необятните полета на българската просвета, се усещаме призвани да дадем своя принос в опазването на националната еднаквост. Защото тя е характерността, която ни отличава, тя е скъпото, с което се заявяваме пред света и отново тя е духовната заварка, която ни събира дружно в дни като днешния, с цел да предадем традицията на идните генерации.
Българската просвета постоянно е показвала своето високо наличие и е била дипломат на народа ни на всички места по света. И ето, че през днешния ден отново тя е, която ни вдъхва религия в личните сили, обръща ни още веднъж към възрожденските идеали и добродетели на народа ни, чертае ни вероятности оттатък сегашното, дава ни хоризонти.
От сърце искам на всички създатели и дейци на българската просвета, на децата, на учителите ни, които приготвят и градят бъдещото потомство основатели и пазители на културни полезности, доста нови осъществени хрумвания. Вярвам, че дружно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим.
Честит празник! "
Вижте още:
Красимир Вълчев: Промените в света ще се отразят на образованието
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР